“Ceci n’est pas une petit ‘avfrue!”

Det er nemlig piss’ dyrt at tegne sådan en! Berlingske Tidende er blevet dømt til at betale 300.000 kr. plus sagsomkostninger til arvingerne efter havfruebilledhuggeren Edvard Eriksen, fordi de havde bragt en karikaturtegning af Den Lille Havfrue.

Man kan blive så hidsig over den slags idioti, frembragt af unyttige arvinger, der indtil nu har tjent dem bunker af penge, uden rent faktisk selv at røre en finger for det.

Hver eneste gang, der bliver solgt en havfruesouvenir, falder der copyrightkroner af til arvingerne. Og når en avis, et tidsskrift eller en hjemmeside bringer et billede af den yndige havdame uden at have fået den fornødne tilladelse, kræver det betaling ved kasse ét. Og det er for så vidt fint nok, men når man nu tilfældigvis har rettighederne til et meningsbærende nationalklenodie er sagen en anden…

-Man har et princip der siger, det er tilladt at bruge beskyttede værker i parodier, satire og lignende. Det er et gammelt princip, der har fandtes siden 1800-tallet, men det er nu vigtigere end nogensinde, for i dag følger det af menneskeretskonventionen, at borgere skal have en vidtstrakt ytringsfrihed. Det gælder især i sager, der har en samfundsmæssig relevans, siger Morten Rosenmeier, professor i ophavsret ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, og fortsætter:

– Derfor var vi mange, som var stærkt overraskede over at se byretsdommen. Mange af os havde ventet, det (Berlingskes illustration) var klare eksempler på lovlige kopier.

”Hidtil har ophavsretsloven været tolket sådan, at det er tilladt gengive beskyttede værker uden at spørge ophavsmanden om lov, når der er tale om parodi og karikatur. Flere tidligere domme har i årenes løb afspejlet den juridiske forståelse af, at kunstneriske og humoristiske ytringer skal nyde udstrakt frihed i sager om ophavsret. Men i den nye dom vurderer Østre Landsret, at vi hidtil har tolket loven forkert. Hvis denne dom kommer til at stå ved magt, får det vidtrækkende konsekvenser for både kunstnere og karikaturtegnere. Den er inde og røre ved noget af det, der er kernen i demokratiet, nemlig ytringsfriheden,” siger han.

Og arvingerne har travlt:
I 2009 modtog bystyret i den lille amerikanske by Greenville, Michigan en regning på knap 20.000 kroner fordi de havde en lille havfrueskulptur til en festival. Bjørn Nørgaard gerne blev slæbt i retten for at bruge Den Lille Havfrue i en collage, men slap med skrækken og derudover kræver de en nordjysk havfrue i Brønderslev destrueret og fjernet…

Læs mere om hele sagen på Billedkunstnernes Forbunds hjemmeside og Journalistforbundets ditto.

Skriv et indlæg

Denne side bruger cookies. Fortsætter du ind på denne side side, accepterer du også brugen af cookies.