En vinter uden sne… Jeg gentager lige: En VINTER! UDEN SNE!!!

En vinter uden sne… Jeg gentager lige: En VINTER! UDEN SNE!!!

Skal vi så være enige om, at der snart skal til at ske noget med det klima, eller hvad? Ikke et eneste drys sne har vi fået her i Østdanmark hele vinteren. Til gengæld står Vestdanmark snart i vand til knæene. Jeg siger ikke at det er klimaforandringer, der er skyld i det, men det er da tankevækkende. Jeg skal nok lade være med at rant’e om klima og bæredygtighed – du har alligevel hørt det en million gange, meeeeeen…
Her er i hvert fald lige mine highlights for, hvad man selv kan gøre, for at minimerer sit eget impact. Det er ikke den en stor videnskabelig afhandling, men det er en god start.

 1. Drop de der flyrejser, hvis der er et alternativ. Flyskam dig endeligt!
 2. Spis mindre kød. Bedst hvis du kan holde helt op – ellers start med at være vegetar til morgenmad og frokosttid, og se hvad det fører med sig.
 3. Spis rester – undgå at smid mad ud.
 4. Cykel.
 5. Tag offentlig transport, når du ikke kan cykle.
 6. Brug mindre energi – også strøm. Altid.
 7. Lad være med at købe plastik. Det er noget lort.
 8. Køb ikke fødevarer, der skal transporteres langvejs fra – lokale varer, når det kan lade sig gøre og drop helt avocadoer.
 9. Køb økologisk i det omfang du kan.
 10. Fuck fashion! Modeindustrien er en af de største forureningskilder i verden! Skær ned på tøjbudgettet, og køb noget der holder i stedet.
 11. Køb ting, der kan separeres.

Pas på den vilde natur. Også i din egen baghave, og udstyk en del af haven til vildnis, hvis du kan.

Og fortvivl ikke – verden er fuld af folk, der vil fortælle en noget andet, grundlæggende fordi de ikke har lyst til at deres livsform skal ændre sig. Og det kan man jo sådan set godt forstå.
Så lad være med at gå ind i diskussioner med dem. I bliver alligevel aldrig enige.

Ups – der er sørme alligevel lidt rant på vej her, kan jeg mærke. Det beklager jeg virkelig.
Here goes:
Vent ikke på at en udmelding skal komme fra politikerne – de rør ikke en finger, uden der er stemmer i det. For som de ræsonnerer, kan de ikke opfylde folkets ønsker uden at have folkets mandat og folkets mandat får de ikke, hvis de tager folkets årlige ferie til Phuket og de røde bøffer fra dem. Catch 22 right there. Og nudging er da også et superhyggeligt ord!

Og desuden: hvis klimaet skal vægtes over eksporten og indtjeningen til alle virksomhedsniveauer fra direktionsgangen til lagerarbejderne (dog især de første), ja så får du en sur industri, der i forvejen kun begræder tabt indtjening – ikke habitater.
Kunne man høste den energi, store firmaer lægger i at fralægge sig ethvert klima- og naturansvar, kunne man oplyse hele planeten døgnet rundt indtil solen brænder ud.
Det lader i hvert fald til, at politikere dybest set kun er pro klimaomstilling, så længe de er i opposition.

Just sayin’

Skriv et indlæg

Denne side bruger cookies. Fortsætter du ind på denne side side, accepterer du også brugen af cookies.